Ergotherapeut aan huis: ErgoAnnTiek

Specialiteiten

cropped-ErgoAnnTiek-logo-klein-voor-web.webp

Ergotherapie aan huis: Mijn Specialiteiten

Als erkend ergotherapeut aan huis ben ik toegewijd aan het bieden van gespecialiseerde zorg en ondersteuning aan individuen die te maken hebben met verschillende uitdagingen in hun dagelijkse leven. 

Mijn expertise rond ergotherapie aan huis omvat de volgende specialiteiten:

Geriatrische zorg: Ergotherapie aan huis

Met een diepgaand begrip van de unieke behoeften van oudere volwassenen, ben ik gespecialiseerd in geriatrische ergotherapie. Mijn doel is om ouderen te helpen hun levenskwaliteit te verbeteren en zelfstandigheid te behouden, ondanks de fysieke, cognitieve en functionele veranderingen die kunnen optreden met de leeftijd.

Voor ergotherapie aan huis kan ik langskomen in de regio’s

Ekeren, Merksem, Kapellen, Brasschaat, Putte, Zandvliet, Berendrecht Kalmthout, Essen, Wuustwezel, Brecht, Schilde, Schoten, Malle, Wijnegem.

Valpreventie:
Ergotherapie aan huis

Valincidenten zijn een veelvoorkomend probleem, vooral bij ouderen.

Ik ben expert valpreventie en binnen kort ook OTAGO instructeur, waarbij ik valrisicofactoren identificeer en effectieve strategieën implementeer om valongelukken te verminderen en de veiligheid van cliënten te waarborgen. Vaak kan ik met enkele kleine weetjes of aanpassingen een immens verschil maken. Ik ben ergotherapeut aan huis en bedien voor ergotherapie aan huis de ganse regio Antwerpen Noord.

Neurologische Aandoeningen: Ergotherapeut aan huis

Ik heb uitgebreide ervaring in het werken met cliënten met neurologische aandoeningen, zoals beroertes, de ziekte van Parkinson, multiple sclerose en meer. 

Mijn aanpak omvat het helpen van cliënten omgaan met de uitdagingen die deze aandoeningen met zich meebrengen, met als doel hun functionele zelfstandigheid te herstellen of behouden.

Niet-aangeboren Hersenletsel (NAH): Ergotherapeut aan huis

Cliënten met NAH worden geconfronteerd met complexe uitdagingen. Mijn specialisatie in NAH omvat het begrijpen van de specifieke gevolgen voor het dagelijks leven en het bieden van persoonlijke begeleiding om de levenskwaliteit van individuen met NAH te verbeteren.

 

Begeleiding van Mantelzorgers

Naast de zorg voor cliënten hecht ik veel belang aan het ondersteunen van hun mantelzorgers. Ik bied begeleiding en training om mantelzorgers te helpen bij het effectief omgaan met de zorgtaken en het verminderen van de belasting die gepaard gaat met de zorg voor hun dierbaren. Dit kan gebeuren als ergotherapie aan huis, zodat u zich niet hoeft te verplaatsen.

Hulpmiddelen voor Activiteiten van het Dagelijks Leven (ADL)

Ik ben bedreven in het identificeren en aanbevelen van ADL-hulpmiddelen, zoals aangepast keukengerei, badkameraanpassingen en meer, om het zelfstandig uitvoeren van dagdagelijkse activiteiten te vergemakkelijken.

Dit doe ik niet alleen, hiervoor werk ik samen met verschillende thuiszorgwinkels en mutualiteiten.

Mijn toewijding aan deze specialiteiten stelt mij in staat om mijn cliënten op maat gemaakte en effectieve zorg aan huis te bieden. Ik ben vastbesloten om hen te helpen hun doelen te bereiken en een hogere kwaliteit van leven te ervaren. Neem gerust contact met mij op om te bespreken hoe ik u of uw dierbare kan ondersteunen.

valpreventie - ergotherapie Ekeren en Noord Antwerpen
ergotherapeut Brasschaat, Brecht, Essen, Kapellen, Kalmthout Wuustwezel Ekeren

Een ergotherapeut vraagt “Wat is belangrijk voor u?”, niet “Wat is er met u aan de hand!”

“Dementie en Ergotherapie: Waarom kiezen voor hulp?”

Dementie in al zijn vormen is een uitdagende en ingrijpende aandoening die niet alleen het leven van de persoon die eraan lijdt, maar ook dat van hun naasten, beïnvloedt. De geleidelijke achteruitgang van cognitieve en functionele vaardigheden kan verwarrend en ontmoedigend zijn. Maar er is hulp beschikbaar, en ergotherapie aan huis kan een essentieel hulpmiddel zijn bij het omgaan met de uitdagingen die dementie met zich meebrengt.

U bent niet alleen

Dementie kan een emotionele en fysieke tol eisen, maar het is belangrijk om te onthouden dat u niet alleen staat. Een ergotherapeut aan huis  kan een waardevolle bron van ondersteuning zijn voor zowel de persoon met dementie als hun familie en verzorgers. Het helpt bij het vinden van manieren om de uitdagingen van dementie te overwinnen en een zo hoog mogelijke levenskwaliteit te behouden maar ook zo langmogelijk op een veilige manier thuis te blijven wonen.

Aarzel niet om contact met me op te nemen om meer te weten te komen over hoe ik als ergotherapeut u kan helpen bij het omgaan met dementie en het behouden van een actief en betekenisvol leven. Samen kunnen we stappen zetten in de richting van een positievere toekomst.

Enkele feiten over valpreventie

 • Vallen is een veelvoorkomend probleem bij ouderen. Ongeveer één op de drie mensen van 65 jaar en ouder valt minstens één keer per jaar waarvan 1/3 herhaaldelijk.
 • Bovendien verhogen factoren als hoge leeftijd en cognitieve stoornissen het valrisico. 
 • Het valrisico bij ouderen met dementie loopt op tot 72% waarvan meer dan 1/3 herhaaldelijk valt. 
 • Evenwichtsproblemen zijn een belangrijke oorzaak van vallen bij ouderen. Evenwichtsoefeningen kunnen helpen om de stabiliteit te verbeteren en het risico op vallen te verminderen.
 • Ernstige valincidenten kunnen leiden tot heupfracturen, die vaak leiden tot ziekenhuisopname en langdurig herstel. Valpreventie is cruciaal om deze ernstige gevolgen te voorkomen.
 • Ongeveer 55% van de valincidenten bij ouderen vindt plaats thuis. Het aanpassen van de thuisomgeving door het verwijderen van obstakels, het installeren van handgrepen en antislipmateriaal kan de veiligheid verbeteren.
 • Angst voor vallen kan leiden tot beperkter activiteit en een verhoogd valrisico. 

Het goede nieuws is dat met de juiste maatregelen en preventieve stappen veel valincidenten bij ouderen kunnen worden voorkomen. Het is belangrijk om valpreventie serieus te nemen om de gezondheid en het welzijn van oudere volwassenen te beschermen.

Het bevorderen van valpreventie bij ouderen is van groot belang om de gezondheid en de kwaliteit van leven te verbeteren en ernstige complicaties als gevolg van vallen te voorkomen. Praat erover met je huisarts. En vraag om een screening bij de ergotherapeut. Een Win-win voor u als cliënt en voor uw huisarts. Als ergotherpauet aan huis kan ik u bezoeken in gans de regio Noord Antwerpen

Enkele interessante feiten en weetjes over niet-aangeboren hersenletsel (NAH) 

 • NAH kan het gevolg zijn van verschillende oorzaken, zoals een beroerte, traumatisch hersenletsel, tumor, infectie of zuurstoftekort. Het treft mensen van alle leeftijden, inclusief kinderen en ouderen.
 • NAH kan niet alleen fysieke, maar ook cognitieve, emotionele en gedragsmatige gevolgen hebben. Sommige gevolgen zijn mogelijk niet direct zichtbaar, maar hebben een aanzienlijke invloed op het dagelijks functioneren.
 • Ergotherapie speelt een cruciale rol bij het helpen van mensen met NAH om hun dagelijkse leven te hervatten. Ergotherapeuten richten zich op het herstel van verloren vaardigheden en het ontwikkelen van compensatiestrategieën om te kunnen omgaan met de gevolgen van NAH.
 • Bij de behandeling van NAH is samenwerking met andere gezondheidszorgprofessionals, zoals fysiotherapeuten, logopedisten, neuropsychologen en sociale werkers, vaak essentieel om een uitgebreide zorgaanpak te bieden.
 • NAH is vaak een langdurig proces van herstel en aanpassing. Ergotherapeuten blijven vaak langdurig betrokken bij de zorg om de voortgang te bewaken en de behandeling aan te passen aan veranderende behoeften.

Hier is een voorbeeld van een recensie van een mantelzorger die betrokken is bij geriatrische zorg en ergotherapie aan huis.

Recensie van een Mantelzorger 

Het is moeilijk om in woorden uit te drukken hoezeer de geriatrische zorg en de ondersteuning van een ergotherapeut aan huis ons leven heeft veranderd. Als mantelzorger voor mijn ouder wordende moeder, was ik geconfronteerd met talloze uitdagingen en zorgen, maar de betrokkenheid van een toegewijde ergotherapeut aan huis heeft een wereld van verschil gemaakt.

De ergotherapeut was niet alleen een professional in haar vak, maar ook een bron van geruststelling en begrip voor mijn moeder en mijzelf. Ze nam de tijd om naar onze zorgen te luisteren, onze behoeften te begrijpen en samen met ons te werken aan een zorgplan dat precies was afgestemd op de unieke situatie van mijn moeder.

Wat de ergotherapeut echt bijzonder maakte, was haar vermogen om mijn moeder te helpen bij het behouden van haar onafhankelijkheid en waardigheid. Ze implementeerde strategieën om de dagelijkse activiteiten, zoals aankleden en persoonlijke verzorging, plaatsen toegankelijker te maken en stelde hulpmiddelen voor die het leven veel gemakkelijker maakten. Ook het emotionele en psychosociale vlak werd niet vergeten. Gevoelens konden besproken worden, want verlies is ook een omvattende vorm die vaak in de vergeetput geraakt.

Ze was altijd beschikbaar om vragen te beantwoorden, onzekerheden weg te nemen en geruststelling te bieden. Ze zorgde ervoor dat we altijd wisten dat we niet alleen stonden in deze reis.

Kortom, de geriatrische zorg en ergotherapie die we hebben ontvangen, hebben niet alleen de fysieke gezondheid van mijn moeder verbeterd, maar ook onze gemoedsrust hersteld. De ergotherapeut heeft onze last verlicht en ons geholpen om te gaan met de uitdagingen van ouder worden met waardigheid en hoop. We zijn eeuwig dankbaar voor haar zorg en toewijding.

Hou me vast, geef me je hand dan dwalen we samen door dit verwarrende land. (Mc Eberhart)

Ontdek Handige Links en Nuttige Websites

Ergotherapie aan huis biedt je een verzameling handige links en nuttige websites om u te helpen toegang te krijgen tot waardevolle informatie en hulpmiddelen. 

Ik hoop dat deze verzameling links en websites u van dienst zal zijn. Ik blijf deze pagina regelmatig bijwerken om u te voorzien van de meest actuele en waardevolle bronnen. Veel surfplezier en blijf leren!

Ann. Rouchet ergotherapeut aan huis